Egy bolond százat csinál (1942, Hungary)

egyA zsigereimben el, hogy en biztos jo parszor lattam gyerekkoromban az Egy bolond szazat csinal. Az apai nagymama ugyanis nagy Latabar rajongo volt, es en majd minden szombatot naluk toltottem kis koromban. Ilyenkor filmeket is neztunk, mert amint tudott beszerzett egy videot es felvett minden ot erdeklo filmet a tevebol. Tehat biztos, hogy lattam en ezt 30 evel ezelott.

Sok jelenet valoban nagyon ismeros volt. Viszont egy csomo egyaltalan nem derengett. Sot, az egesz sztori nem allt ossz bennem, nem tudtam felidezni. Most, hogy felnott fejjel ismet megneztem mar nagyjabol fel fogom tudni. Azert csak nagyjabol, mert a DVD eleg rosszul volt vagva. Az volt az erzesem, hogy a film azert nem egeszen ertheto, mert hianyoznak az atmenetek. Legalabb 4-5 helyen maradt le a a beallitas eleje vagy vege, es ki tudja, hogy mi hianyzott a kozepebol. Persze az is lehet, hogy semmi sem hianyzott es 65 evvel ezelott meg olyan kozel allt a magyar filmgyartas a nemafilmhez, es a Latabar az elo kabarehoz, hogy a szamomra osszefuggestelen jelenetek az akkor es nekik valahogy osszefuggott. Persze az is lehet, hogy a Multimix KFT rossz kopiabol keszitette a DVD-t. (A mellekelt kepen egy mask kiadas boritoja lahtaho. Lehet, hogy az jobb peldany.)

De eleg a panaszkodasbol, hiszen a jelenetek maguk oriasiak. Hasonloan a Groucho fiverek muveihez a a szereplok konfliktusaiban remekul kombinalodik a szobeli es fizikai humor. Hamar Groucho fiverek, akkor meg kell emlitenem, hogy az “elo tukor” jelenetet az o Kacsaleves (Duck Soup) cimu filmjukben, ami 4-5 evvel ezelott keszult, mar lattam. (“Elo tukor” – az amikor egy imposztor, aki pont ugy nez ki, mint akinek a hazaba betolakodott, szembetalalkozik az eredeti hasonmassal egy nyitott ajtoban, es elmenukules helyett, eljatssza a tukorkepet.) Latabar kiszamitott esetlensege–akar mint fopincer es akar mint oroszlanvadasz–bubajos, a poenok elvarazsoltak, a hangulat fergegetes, a zeneszamok felpezsditoek, a bolondok elnagyoltak, a gyorsan langra lobbano szerelmek ragyognak, a penz nem akadaly. Nehez elkepzelni, hogy mizkoben ezt forgattak Europa harcmezoin folyt a ver.

A tortenetre most nem ternek ki, mert az konnyen megtalalhato.Viszont a szereplok felsorolasa annyira otletes volt, hogy be kell masolnom. Ma mar keves rendezo/studio engedheti meg maganak az ilyen hanyagsagot, vagy ha ugy tetszik kreatvitast:

Mária Egry – Egy édes szabadúszó
Valéria Hidvéghy – Egy kedves szabadúszó
Kálmán Latabár – Egy kitalált föúr
Gerö Mály – Ilyen inas nincs
Gyula Benkö – Karmester
Gábor Rajnay – Nagybácsi
Tibor Halmay – Elmeorvos
Blanka Raffay – Trafikoslány

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *