Sztywny Pal Azji

13 videó: Sztywny Pal Azji (és Tęgie Chłopy) a Lengyel Intézet 80. születésnapján – 2019-05-31

A Lengyel Intézet, aka Instytut Polski Budapeszt szuper bulit rendezett a 80. születésnapjára. Igazi utcabál hangulat volt. Mi csak másfél zenekarnyit láttunk belőle, de így is megérte. Meg közben élveztük a borocskát, söröcskét és harapnivalókat is. A Tęgie Chłopy hagyományos népzenét játszott, néholkicsit üjra gondolva. Négy számukat vettem fel, amiből később háromnak sikerült a címét azonosítanom: Przytulany, Chłop z Rudek és Polka Ociesęcka . A néptáncosok műsoráról lemaradtunk, de azért erre is bőszen ropták mögöttünk, ami néha látszik is a felvételen.

Az est igazi fénypontja a Sztywny Pal Azji volt. Ez a feleségem és más lengyel ismerőseim szerint igazi kultikus, 80as évekbeli underground zenekar volt. Az, hogy itt felléptek ahhoz hasonlítható, mintha a Kontroll Csoport lépne fel Varsóban a Magyar Intézetnél. (Jé, de hiszen most nyáron fel is léptek Gdanskban.) Röviddel azután, hogy felraktam a YouTube-ra a 9 számot amit felvettem tőlük meg is indultak a kommentek amik beazonosították nekem (és mindenkinek) a számok címeit. Innen is tudom, hogy sokan még ma is szeretik odakint ezt az itt gyakorlatilag ismeretlen zenekart.

Mint egy ideje megtudtam az Omega zenekar Gyöngyhajú lány c. száma különös népszerüségnek örvend Lengyelországban: mindenki ismeri és sokan játszák is élőben is. A Sztywny Pal Azji is előadta a “Dzieczyna o perlowych wlosach”-t. Ezt kb 10szer annyian nézik azóta is, mint a többi számukat a YouTube számlálója szerint. És persze mi, a magyar közönséggel vidáman velük énekeltük. Még azt szeretném elmesélni, hogy olyan jöl éreztük magunkat a táncunkkal, hogy többször is bekerültünk a hivatalos videóba, ami itt tekinthető meg (mi pedig felbukkanunk itt: 0:55, 1:10, 1:20, 1:37, 1:53, 1:59, 2:14 .) A két zenekar általam felvett számait itt lehet megnézni:

 

Iratkozz fel a YouTube csatornámra

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *