YouTube

A YouTube csatornám elvesztésének története

Szeptember 20-án írtam egy posztot amiben azon keseregtem, hogy elvesztettem a “verified” (ellenőrzött) státusomat. Akkor még arra hajtottam, hogy meglegye az ezredik feliratkozója a cstornámnak, mert a szabályok megváltoztatása miatt már pénzkeresesésre sem volt alkalmas a csatornám anélkül. Akkor még nem is sejtettem, hogy hamarosan az egész csatornát elvesztem. Ez történt.

Szeptember 25-én kaptam egy emailt mi így kezdődött:
“Due to multiple copyright strikes associated with the videos below, your YouTube account has now been disabled.” (“Az alábbi videókhoz kapcsolódó több szerzői jogi figyelmeztetés miatt YouTube-fiókod most le lett tiltva”) Ezek után volt egy lista 11 számról amit a Budapest Bár májusi, Kobuci kertbeli koncertjén vettem fel.

Mielőtt tovább írnám, hogy ezek után mi történt szeretnék egy pár dolgot leszögezni.

  1. Soha nem akartam mások munkájáböl, művészetéből magamnak pénzt keresni. A koncerteken felvett számokat azért rakosgattam fel, mert szeretem a dokumentálást, archiválast és másoknak is elérhetővé tenni ezeket az egyszeri élményeket.
  2. Minden felrakott videómhoz, mindig odarakom nemcsak a zenekar/előadó nevét hanem linket is a honlapjukohz vagy Facebook oldalukhoz. Pont azért, hogy az általam kedvelt művészeket jobban/többen megismerjék. Azok kiadványait támogassák, koncertjeiket látogassák.
  3. Ha bárki bármikor szólt akkor azonnal levettem kifogásolt számot számot. 4-5 alkalommal fordult ez elő a 12 év során.
  4. A YouTube-on be volt állítva nekem hogy minden videómmal kereshetek pénzt. Nekm és remélem a művészeknek is jöl mükődött az a rendszer, hogy ha ők vagy az algoritmus felismerte a számot akkor azon videón megjelen reklámok bevétele hozáju ment. Erre számos alkalommal került sor, és mindig örültem, hogy ők kapnak pénzt érte. Úgy éreztem, hogy így is tudom őket támogatni.

Akkor most vissza a Budapest Báros esethez. A szóban forgó videókról a YouTube-n keresztül május 17-én kaptam üzenetet, mely szerint “may have content that is owned or licensed by UMPG Publishing, but it’s still available on YouTube!...This claim is not penalizing your account status.” (Azaz a videók, lehet, hogy tartalmaznak copyright-os tartalmatakat, de büntetést nem kapok.) Majd június 28-án ismét kaptam üzenetet, ezekkel kapcsolatban, ezzel a szöveggel “Good news! The copyright claim on your video was released.” (Azaz, jó hírt kaptam, a videó szerzői jogi igényét elengedték.) Más kommunikáció nem volt ezzel kapcsoltabn egészen addig amíg a derült égből jött a teljes letiltás. Nem igazán értettem, hogy 4 hónappal később, miért szánták el magukat ilyen drasztikus lépésre. Bárcsak szóltak volna, hogy mégis problémásak a videóim és akkor természetesen azonnal levettem volna őket.

Írtam a YouTube-nak, hogy levenném azokat a videókat ha visszakaphatnám a csatornámat, de azt mondták, hogy erre nincs lehetőség, a tiltás marad. Ezek után megkerestem a Budapest Bár-t. Ki kell jelentenem, hogy megértően és segítőkészen álltak hozzá a problémámhoz. A magam részéről megértettem, hogy
– ők minden rossz minőségű videót magukról le akarnak vetetni
– más lett volna a helyzet ha csak 1-2 számot rakok fel és nem szinte az összes, azon koncerten elhangzott dalt.
– előzetes engedély kéréssel talán lehetne felvenni/felrakni videót.

Nekik is felajánlottam, hogy leveszem az összes Budapest Bár videómat, ha visszaállíthatom a csatornámat. Beleegyeztek és hivatalosan visszavonták (“retract“) a copyright-s igényüket YouTube felé. A YouTube ennek ellenére sem volt hajlandó a csatornát újraéleszteni.

Mivel videózni továbbra is szeretnék ezért új csatornát inditottam, de ezután óvatosabb leszek. Az új csatornám a cégem neve alatt fut (Vision Nest Media) és irányt is vált majd egy kicsit. Tessék lehet (újból?) feliratkozni:

Iratkozz fel a YouTube csatornámra

Hogyan lesz más az új csatornám?

1. Ha koncerten akarok videózni akkor előre megkérdezem a zenekart, hogy beleegyeznek-e és felrakhatom-e a YouTube-ra.

2. Több “eredeti” videót akarok csinálni és felrakni. Mivel van legalább négy saját honlapom, négy különböző témában, elsősorban azoknak/azokhoz akarok majd videókat csinálni. Tehát ha (illetve amikor :-) sikeres lesz a csatornám akkor az annak is köszönhető lesz amit én csináltam, nem csak annak, hogy koncerteket dokumentálok.

3. Lassan, amikor az időm engedi azért vissza-vissza fogom töltögeteni azokat a videókat az új csatornára, amik megvannak nekem még valahol és nem copyright-osak. Úgy saccolom, hogy kb 500 régi videómat fogom, az 1000+-ból, felrakni. Ez el fog tartani pár hónapig. Kezdetnek tegnap 44-el indítottam.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *