Új videók a hajdani magyar undergroundbol (#12: 2019/11): A.E. Bizottság, Balaton, Kamondy Ágnes, Kampec Dolores, Kiss László, Kontroll Csoport, Legát Tibor, Müller Péter Sziámi, Vágtázó Halottkémek

6-7 évvel ezelőtt rendszeresen gyüjtögettem, hogy milyen üj videók jelentek meg a YouTube-n a hajdani, azaz a 80-as évekbeli magyar underground zenekarok (és azok tagjainak) közreműködésével. Itt van az akkori gyűjtés eredménye. Most megint kedvem lett futni egy ilyen kört. Íme november első felének termése.

Kiss László, az Európa Kiadó régi/volt, Ausztráliában élő tagja Barabás Béláal csinált egy új “I’m Out!” c. számot, aminek a videóján követhető a keserédes szöveg.

Kampec Dolorestől, amit a Kontroll Csoports Hajnóczy Csaba alapított: “Egy ritka bonus a Lumen-beli, családias hangulatú koncertről. 2019.11.01. A koncert elején és végén is eljátszották, a közönségnek kiosztott szöveggel + kottával közös projekt lett :)”

Papp Tamas készített egy animációs videót a Kontroll Csoport Munka és szerelem (Jöjj drágám) c. számához a középpontban az ember c. projecthez:

Keo, rendszeres Balaton videózó, felrakta, ahogy a zenekar a Neurotic A soha nem látott hölgy c. számát játszotta a Hunniában.

Molnár Zsolt Attila feltöltött egy kevésbé ismert A.E. Bizottság demo felvétel részletet.

Hadd említsem meg az én videóimat is. Felvettem egy beszélgetést Müller Péter Sziámi-val és megosztottam belőle 83 percet.

Mivel az előző videócsatronámat törölte a YouTube (lásd itt), újat nyitottam és lassan töltögetem fel amit tudok régebbről.

14 szám: Kontroll Csoport: A mi agyunk téves @ Barlang, Szentendre – 2019. június 1.
4 szám: Legát Tibor/Németh Róbert/ Lou Reed @ 2019. április 13. – Record Store Day 2019 @ Wave
8 szám: Vágtázó Halottkémek @ Dürer Kert – 2019. április 13.

Nem teljesen illik bele a zenés vonulatba, de azért lesz ennek underground része is. A Studio K színház Woyczek c. előadásából filmet csinált Szirtes András és most felrakta az egészet a YouTube-ra. Az előadásban zenélt Kamondy Ágnes is, aki az Orkesztra Luna-ban és a Trance Balance-ben is játszott illetve a Dalok Közép-Nirvániából c. leezén feldolgozott egy csomó underground számot.

Még mindig Kamondy Ágnes-hez kapcsolodik, hogy az Orfeo csoport-ról készult 2010-es film is most került fel a YouTube-ra Miklós Mari a film vágójának, a csatornájára.

Ez utobbi apropoját az adta, hogy most zajlik a “Balra át, jobbra át” c. kiállítás az Blinken OSA Archívum, Centrális Galériában. (november 24-ig van nyitva.)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *