Éhező Apácák

Új videók a hajdani magyar undergroundbol (#17: 2020/3): URH, Európa Kiadó, Kontroll Csoport, Sziámi, Pillangó, Gasner, Trabant, Balaton, Vető János , Wahorn András, Vágtázó Halottkémek, Neurotic, The Love, Éhező Apácák

Új, azaz 2020 márciusában megjelent videók a YouTube-n a hajdani, azaz a 80-as évekbeli magyar underground zenekarok (és azok tagjainak) közreműködésével. A sorozat/gyüjtésem eddigi részei itt vannak. 29 videó és egy playlist került bele ebbe a válogatásba.

1-2 . Tekintve, hogy a magyar undo(e)rgroundot sokan az URH-tól számítják, kezdjük velük. MZSA felrakta a zenekar 1980/81-es félórás demoját egyben is és a Vigyetek el c. számot külön is:3-6. Tovább az URH nyomdokain, de tágítva a kört: felraktam 4 számot a 2008-os Magyar Dal Napjáról: URH: Ismeretlen katona, Európa Kiadó, Kontroll Csoport, Sziámi: Ennyi!

7-10. Úgy tünik a Sziáminak mindig sok anyaga kerül fel. Most két klasszikus videóklipjük, egy 2011-es koncerten felvett szám és egy tavaly (2019)-es Sepsziszentgyörgyi koncert is elérhető

Sziámi: Elölről – ez az a 1993-as klip amihez oldalra kellett volna fordítani a T-t hogy egfelelő irányban tudjuk nézni. Ki gondolta volna akkor, hogy az okostelefonokon ezt milyen könnyen meg lehet majd tenni.

Sziámi – Mi már leszoktunk róla – A Moziklip c. filmből eza dal már korábban is fent volt, de most a hang jobb minőségű.

Sziámi: Zuhanórepülés @ Gödör, 2011. június 3 – nem túl jó felvétel, de az enyém :-)

MüllerPéterSziám AndFriends teljes koncert @ Szimpla, Sepsiszentgyörgy, 2019- november 9. (Facebook) Kirschner Péter maga töltötte fel.

És még mindig Sziámi: A zenekar hivatalos csatornája felrakott es ebbe a playlistbe rendezett 19 számot egy különleges tavalyi koncertről: “A Müller Péter Sziámi AndFriends és az Allegra Quartet valamint a Wevox kórus közös koncertje 2019-ben a Bartók Plusz Operafesztiválon.” Ide most csak egy számot szurok be, de érdemes az egészet végighallgatni; azaz ezeket a számokat: Cukortükör, Én úgy szeretem…, Világegyetemista, Szeretni még, Ezt a dalt egy másik nőnek írtam, Ballada történelemről, Leonard Cohen: Ki tűzben lobog (Who by fire), Szabadíts meg, Látom, ha hiszem, Államosítani kéne, Ez a világ, Éjszakás Nővér, Kicsi kicsiszolt kő, Ismeretlen Katona, Betaville, Nem jön be, Zuhanórepülés, Száz bolha, Mi már leszoktunk róla.

11. Március 15 alkalmából került fel egy 2018-as felvétel, amin a Kontroll Csoport énekesei (Bárdos Deák Ágnes, Müller Péter Sziámi, Kistamás László) éneklik a Talpra Magyar!-t, amit Kovács Anti a Romano Dromból kísér gitáron.

12. A Teljes “Pillangó + Gas: Börtöndalok (1994)” lemez is fent van. Nyilván az adat az aktualítását, hogy most van (vagy a vírüs miatt csak lett volna a Urbán Tamás “Felesleges Pillangó” kiállítása a Capa Center-ben. Pillangóról a kiállítas ismertetőjét ajánlom, Gas pedig a már 11 éve elhunyt Gasner János, aki az Európa Kiadóban és sok másik zenekarban is játszott.

13-17. Evezzünk át szolidabb vizekre azaz a Trabant/Balaton körbe. Egy studió válagatás a 80-as évekből az Ikarusból, egy koncertfelvétel a Ráday klubból, el, és egy szám 1983 körülről és két szám egy tavalyi koncertből.

A másfél órás Ikarus művházban készült felvételen ezek a 21 szám van: Az első négy, Neon alatt, Marionett Rió és Tokió, Elszaladni késő, Földreszálló emberek, Go baby go, Esti séta, Esti kép, Álompor (istrumentális), Ellenőr úr, Kergetnek, Zenélgetés, Kész az egész, Sokan várnak a csodára, Nem saját nevem, Zenélgetés, Rövid séta, Balettcipőben, Ma este te vagy a főnök, 1184, Kastélyok

A 1985 április 27-es, Ráday klubbeli koncert felvételen ez a 16 szám van: Itt Van, Pedig…, Mániákus Depresszió, Időt töltök, Tangó, Kínai Kormány, Nem Saját Nevem, Bizonytalan Randevú, Egy gondolatból…, Tudom, Hogy Tudod, Versmegfilmesítés…, Harang, Ez A Ház is, Ott Torony Volt, Szállodák pálmafák, Nem Segít… I.-II., Ez Lett A Vége

Meg egy réges régi felvétel a Balatontól: Nem segít 1-2 (demo 1982 – 1984)

Keo két számot rakott fel a tavaly augusztus 14-i Szentbékkálla-i koncertről: A nap az apa

Nem segít senki sem

18. Már szerepelt a januári és a februári válogatásban es Vető János NahTe: Duo, Trio, Fluo kiállításának megnyítója, de most egy 45 perces változat hallható, amin Wahorn Andrással zenél Vető:

19-20. A Vágtázó HalottKémektől két videót raktam fel egy amerikában kiadott CD/DVD válagatásról:

Hunok csatája (1995)

Őseimmel (1999)

21. Még egy különlegesség abból a korból, bár a felvétel mínősége a korabeli szinvonalat képviseli és a zene sem biztos, hogy mindenkinek tetszik: Neurotic (korai évek) K. Kata balladája:

22-26. “A zene nem zene” – 5 beszél(get)ős TV műsor

Molnár Béla (RÉS, Új Nem) – interjú (2018)

Grandpierre Attila (VHK) a “Valaki”-ben – 2011. november 18.

A Bizottság a Műcsarnokba megy: Wahorn Andras es Gulyás Gábor a “Ma reggel”-ben 2011. június 24.

A Bizottság a Műcsarnokba megy: Wahorn András és ef. Zámbó István az “Opera Café”-ben 2011-11-23

Menyhárt Jenő és Másik János az Európa Kiadó új lemezéről a “Kultikon”-ban – 2013. június 12.

27-29. Végül 2 kevésbé ismert zenekar 3 száma:

The Love – Mi nem sírunk – Demó ’88-’89

Éhező Apácák: Baj van (1987)

Éhező Apácák: Nem én zártam rád (1987)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *