Monteverdi Birkózókör tagok

Monteverdi Birkózókör: Nagykárolyban (Petőfi Sándor) @ SZFE 2020. október 16.

A 80’s években akárhányszor csak tudtam mindig megnéztem a Monteverdi Birkozókör előadásait és sose bántam meg, mindig nagy élmény volt. A Kassák Klubban a Haikuk, a Műcsarnok előterében a Mosoly Birodalma, vagy a Pecsában a Drámai események. Ezért amikor ma délután felbukkant a Facebook-on hogy valamit újból csinálnak az akkori társulat tagjai tudtam, hogy ott akarok lenni. A Facebook eseményből nem tudtam egyértelműen, hogy mire számíthatok:

Kiállás az SzFE mellett.
Egy órán keresztül, az 1980-as évek legendássá vált színházi társulatának tagjai, magukat nem kímélve, hősiesen fogják védeni a színházi szabadság bevehetetlen bástyáját. 

Pár perccel az esemény kezdete előtt odaértem és a beszélgetésből kiderült, hogy talán az elmúlt hetekhez hasonlóan amikor a szinházi szakma apraja-nagyja (és mások is) őrizték az SZFE épületét a Monteverdi Birkózókör tagjai is erre készülnek; ha lehet fent a bejárat feletti kiállón, ha nem lehet akkor meg alatta. Amikor pár perc késéssel megérkezett az esemény ötletgazdája, KistaOmás Laci, akkor elkezdtek kicsit gyakorolni a tagok és végül a Jeles András rendezte, Mosoly Birodalma c. darabból énekelték el Petőfi Sándor Nagykárolyban c. versének egy versszakát, úgy ahogy 35 éve is tették.

Isten, küldd e helóta népre
Földed legszörnyübb zsarnokát,
Hadd kapjon érdeme dijába’
Kezére bilincset, nyakába
Jármot, hátára kancsukát!

Alant két videóban is megosztom ezt a produkciót. Sajnos a kamerámmal valami gond volt és a felvétel nagy része nem lett éles. A hang azért tűrhető. Az első,  két és fél perces vágott videóban a dal háromszor hangzik el. Az elején amikor a társulat először énekli el. A második 0:44-től, amikor belevisznek egy kis színházi elemt is: a régen a rendőrt alakító Kistamás Laci befogja a fülét és ilyenkor  a többiek halkan énekelnek, mert miért is próbálnának hangosan úgysem hallja. De mikor leveszi a kezét a füléről akkor jó hangosan. Végül a harmadik változatban (1:29-től) már a közönség együtt éneklik, hiszem közben megtanították nekünk.

A második, 20 perces, videó az gyakorlatilag az egész performance felvétele, ami a bennfenteseknek és kordokumentumnak lehet érdekes. Kicsit beszélnek a rendezői instrukciókról, a darab körülményeiről,  a vers jelentéséről…

Egy személyes megjegyzés: Március elsején vettünk jegyet a Kontroll Csoport 40 éves jubileumi koncertjére. A pándémia miatt többször áthelyezték a koncert időpontját és végül el is maradt. Viszont az egyik ideiglenes időpont az pont ma este lett volna. Koncert nem volt, viszont így a zenekar több tagját is láttam. Kistamás Lacin kívül Hajnoczy Csaba is énekelt és Bárdos Deák Ági is ott volt, aki részben vette videóra (vagy live-olta?) a dolgot illetve a végén már ő is énekelt.

Subscribe to my YouTube channel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *