Európa Kiadó

Új videók a hajdani magyar undergroundbol (#21: 2020 július): Wahorn, Vető János, Najmányi László, Kontroll Csoport, VHK, Vágtázó Csodaszarvas, Vály Sándor, Müller Péter Sziámi, Európa Kiadó, Tereskova, 2. Műsor, Amen, Dj Palotai, Szilágyi Lenke, Kozma György, Víg Mihály, Másik János

Új, azaz 2020 júliusában megjelent videók a YouTube-n a hajdani, azaz a 80-as évekbeli magyar underground zenekarok (és azok tagjainak) közreműködésével. A sorozat/gyűjtésem eddigi részei itt vannak. 25 videó (és egy playlist) került bele ebbe a válogatásba.

1 – Kezdjük a korszak egyik nagy slágerével a Bizottság Szerelem c. eposzával. A Beatrice 40. születésnapi nagy szabásu koncerten, 2018-ban, Wahorn Andrást kísérték ezzel a dallal.

2 – 6 – Vető János, művésznevén NahTe, igen aktív volt ebben a hónapban. Kozma György-gyel tartott “Esti mese – Elektromatiné” c kiállítás megnyitója két változatban is fent van: az egyik 49 és a másik 43 perces. 

Ha rövidebb darabokra vágysz tőle a Szentbékkála-i műsorból akkor ajánlom Víg Mihállyal közösen előadott “Ó Serenella”-t vagy a “Rovásírásos”-t. Esetleg Ada Ortega Camara-val közös dalának egy részletét, a “Come close to me”-t.

7 – A júniusban elhunyt Najmányi László emlékére MZSA felrakott egy két és fél perces klasszikust tőle: Jönnek az óvodások.

8 – Feltöltött egy ritka, 1982-es, Kontroll Csoport felvételt is: “Rock and Roll kamikaze”

9 – Júliusban volt VHK koncert is így persze, hogy felkerült egy részlete, a “Annyi, annyi érzés”.

10 – 13 – A témánál maradva: Hubert Karkovics felnyomott 4 Vágtázó Csodaszarvas, számot. Egyet 2007-ből, Tengertánc, és hármat 2016-ból: a “Vágtázó Lovak Ünnepeé”-nek két változatát (Szekszárdról illetve a budapesti Fonóból és az Örömtüzek-et.

14 – A Vágtázokkal egyszer (?) fellépett a Yukban a Niskende Tewtär nevű zenekar. Ennek egyik alapító tagja Vály Sándor volt. Ő most felrakta egy korai, 1988-as 20 perces kazettája anyagát a YT-ra.

15 – 17 – A Petőfi TV Akusztik teljes, 55 perces adása fent van Müller Péter Sziámi AndFriends-zel. És két szám külön is: Katasztrófa (Másik Jánossal) és Cseh Tamás Budapestje.

(+ egy playlist: Müller Péter Sziámi a napidal sorozata is ment tovább, Az első júliusi szám a 067-as és az utolsó a 095-ös volt. )

18 – 20 – Az Európa Kiadótól egy 2018-as felvétel (Szabadíts meg, Mocskos idők) és két idei (Jó lesz, Mocskos idők/Helló Baby) került elő.

21 – Ha lehet hinni ennek az interjúnak akkor a Tereskova “Száll az űrhajó” c. száma 1988-as:

22 –  A 2. Műsor “Ha űrhajós leszek”-je talán egy évvel korábbi. (Ezt is és az előzőt is  Papp Tamás rakta fel a People & Focus sorozatában.)

23 – Pajor Tamás (ex-Neurotic) Amen-jen az “Ön táncoljon” koncertváltozatát rakta fel a csatornájára.

24 – 25 – Az utolsó két videó nem tartozik szorosan bele a poszt tematikájába de nem tudtam őket kihagyni. Dj Palotai nagy koncertre járó arc volt a 80-as években bár zenei munkássága kicsit később kezdődött. Itt egy 5-perces részlete egy idei Kobucis buliból. 


Szilágyi Lenke pedig az ország egyik legjobb fotósa, filmeken és színházakban is szokott dolgozni. “Végigfotózta a 80-as évek szinte teljes magyar undergroundját.” (Forbes) Most nyílt egy (2022 decemberéig megtekinthető) kiállítása Posztszovjet címmel az 1990 és 2002 közötti fotóval. Ennek 10 perces virtuális megnyitóját Kukorelly Endre tartotta.

Subscribe to my YouTube channel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *